ŽIVLJENJSKI SLOG: Uspešno delovanje v športu

“Nikoli ne obupajte! Neuspeh in zavrnitev sta le prvi korak k uspehu.” – Jim Valvano

Uspešno delovanje v športu

Danes je redko, da se visoko uspešni športniki vključujejo zgolj v odnos trener-športnik. Veliko odnosov v športnem okolju upravlja trener ali manager, vendar obstaja ogromno ljudi, ki tudi vplivajo na športno kariera športnikov. Tu je le primer različnega podpornega osebja v enoti športnikov: 

Trener ali menedžer je ključnega pomena za športnika. Starš/skrbnik pa bi moral pričakovati, da trener razume in podpira pomen dvojne kariere , da aktivno spodbuja akademsko udejstvovanje in odličnost , da zagotavlja fleksibilnost v urnikih treniranja, da ustreza akademskim potrebam ter da vključuje vse dodatne akademske zahteve, npr. prilagodi obremenitev na treningu, če ima športnik izpit.

Sodelovanje s trenerji

Čigavo delo je to? Še posebej zgodaj pri menjavi trenerjevz mladincev v člane, iz šole na univerzo bo mlad športnik na daljavo morda težje vodil težke pogovore s trenerjem ali profesorjem. Tu je nekaj nasvetov o tem, kako lahko športniku pomagaš pri težkih pogovorih. Je pomembna spretnost za razvoj ne samo z osebnega vidika, ampak tudi z vidika razvijanja v samostojno osebo.

Kako se pogovarjati s trenerji, ko ne gre vse po planu

  1. Ohranjanje odprte in iskrene komunikacije običajno pomeni, da boš imel redkeje težke pogovore.
  2. Bodi miren, jasen, neposreden in brezskrben. 
  3. Načrtuj, kaj boš povedal na široko. Ne vadi besedila na pamet. Imej nekaj ključnih točk, ki jih želiš poudariti. 
  4. Poskušaj biti sočuten in razumeti drugo stran argumenta. 
  5. Poslušaj, ne prekinjaj. 
  6. Ko izjavljaš svoje stališče, upočasni pogovor, bodi miren, jedrnat, jasen in trden. 
  7. Kjer je mogoče, skleni kompromis, vendar vedno poskušajte biti konstruktiven. 

Ustrahovanje & nezdrava okolja

Starši ali skrbniki, športniki in trenerji se morajo vedno zavedati pomena zdravega okolja za udeležbo v športu. Nikogar ne bi smelo presenetiti, da se to dogaja tudi v elitnih športnih okoljih. Če se najboljša praksa ne dogaja v vašem športu v vaši državi, bodite sila za spremembe. 

Parents/ Guardians, athletes and coaches should always be aware of the importance of a healthy environment for all to participate in sport. It shouldn’t come as a surprise to anyone that it happens in elite sporting environments too. The link below looks at bullying in elite sport from a legal and social point of view. If best practice isn’t happening in your sport, in your country, be a force for change.

For more information on best practice see https://www.lawinsport.com/topics/item/tackling-bullying-in-elite-sport-best-practice-for-sports-organisations

Ozaveščanje proti dopingu 

Svetovna agencija za boj proti dopingu (WADA) pripravlja priročnik za starše, ki iščejo več informacij za zdrav športni razvoj in preprečujejo uporabo snovi za izboljšanje učinkovitosti. Ta vir je pomemben za starše vseh stopenj športnikov od začetnika do elite.  WADA priznava ključno vlogo staršev pri “oblikovanju športnikovega odnosa do dopinga in športniki se pogosto obrnejo nanje po nasvet” . Če želite izvedeti več, obiščite https://www.wada-ama.org/sl/education-tools . V Republiki Sloveniji za isto skrbi organizacija SLOADO. 

Meni